Dette bør du vide om øllet

 

 

Alkoholfrit øl

Alkoholfrit øl forsøges oftest tilnærmet almindeligt pilsnerøl. Øllet fremstilles af pilsnermalt, og smagen af ølllet minder om en art pilsnerøl, selvom øllet er uden alkohol. Ved brygningen af alkoholfrit øl anvendes enten en normalgæring, hvor alkoholen fjernes igen efter gæringen, eller også anvendes specielle processer, hvor alkoholen ikke dannes. Alkoholfrit øl har en forholdsvis lys farve, og alkoholindholdet i øllet er på under 0,1% vol.

 

Mørkt hvidtøl

Hvidtøl blev oprindeligt brygget med overgær - i dag er stort set alle hvidtøl dog undergærede. Øllet er meget mørkt, sødt, karamelagtigt og svagt humlet. Ofte brygges særlige årstidsøl (julehvidtøl og påskehvidtøl), som kan være endnu sødere. Hvidtøls mørke farve skyldes de mørke maltsorter, der benyttes til brygningen, f.eks. münchener- og karamelmalt. Hvidtøl har typisk et alkoholindhold omkring 2%.

 

Maltøl

Maltøl er en mørk, fyldig og meget sød øl. Maltøl minder meget om mørkt hvidtøl, og er ligesom hvidtøl også alkoholsvag. På grund af den store maltandel har øllet en kraftig maltkarakter og en stor næringsværdi. Alkoholindholdet er på omkring 2% vol.

 

Letpilsner

Let pilsner er med et alkoholindhold på under 2,8% vol. en svagere udgave af den traditionelle pilsner. Let pilsner har ofte en fylde, der nærmer sig en pilsner, og den er letdrikkelig med en bitter eftersmag. Ofte ses betegnelsen "light" tilføjet produktnavnet.

 

Pilsner

Pilsneren er den mest udbredte øltype af undergærede øl. Oprindeligt er pilsner en lys lagerøltype fra Pilzn i Tjekkiet. Øllet er kendetegnet ved at være fremstillet overvejende af pilsnermalt, der er bygmalt, som er tørret ved en forholdsvis lav temperatur. Det store indhold af pilsnermalt giver en lys øl med et rent smagsbillede. Pilsnerøl er karakteriseret ved at have en fin bitter smag, der skyldes, at øllet er humlet oftest med bitterhumle - undertiden suppleret med aromahumle. Pilsnerøl er en letdrikkelig øl, da den har en frisk og middelfyldig karakter. Alkoholindholdet er på omkring 4,6 % vol.

 

Lagerøl

Til brygningen af lagerøl anvendes mørkere ristede maltsorter, som münchener- eller karamelmalt, der giver øllet en mørk farve, ligesom duft og smag har en udtalt maltkarakter. Lagerøl minder om de oprindelige bayerske øltyper, der var meget udbredte, inden den lyse pilsnertype blev almindelig. Lagerøl har en mere fyldig og sødlig smag og er mindre humlet end almindeligt pilsnerøl. Kulsyre- og alkoholindholdet er som regel lidt lavere end i en pilsner. Alkoholindholdet ligger på omkring 4,3% vol.

 

Classic

Classic øltypen blev brygget for første gang i Danmark i 1993. Øltypen er en reintroduktion og modernisering af de klassiske wiener- og bayerske øltyper. Classic øl er mørkere end en almindelig pilsner, men ikke så mørk som en lagerøl, og smagen er også lettere end lagerøls. Der indgår ofte flere forskellige mørke malttyper i brygningen foruden pilsnermalt, hvilket giver en fyldig og aromatisk karakter. Alkoholindholdet svarer til en pilsner, dvs. ca. 4,6% vol.

 

Stærk pilsner

Stærkere pilsnertyper ses ofte beskrevet som guldøl, luksusøl eller eksportøl. De stærkere pilsnertyper er fremstillet udfra pilsnermalt ligesom en almindelig pilsner, men øllet indbrygges lidt stærkere. Øllets farve er ofte en anelse mørkere end den gængse pilsner, og øllet er mere fyldigt. Stærkere pilsnertyper har således en udpræget karakter med en kraftigere smag, en større bitterhed og en frugt- eller blomsteragtig duft. Øllet kan endvidere være mere vinøst, idet de forskellige stærkere pilsnertyper har en alkoholprocent fra omkring 5% vol. op til 7-8% vol.

 

Hvedeøl

Der er i de seneste år produceret et antal danskbryggede hvedeøl. Hvedeøl er overgærede øl, hvor der anvendes store mængder af hvedemalt i stedet for bygmalt til brygningen. Tages der udgangspunkt i den tyske tradition for hvedeøl, anvendes således mindst 50% hvedemalt, for at man kan kalde øllet hvedeøl. Hvedeøl er mere syrlige og krydrede i smagen end øl, der er baseret på bygmalt. Den karakteristiske aroma i hvedeøl er præget af nelliker og koriander og særlige frugt- og blomsteraromaer. Hvedeøl er ofte ufiltreret, hvi´lket giver et uklart udseende. Alkoholindholdet er typisk ca. 4,6% vol. - 5,8% vol.

 

Ale

Ale er et fællesnavn for mange forskellige typer overgærede øl. Aleøl er mere aromatiske end pilsnerøl, hvilket skyldes anvendelsen af overgær og udbredt anvendelse af forskellige typer aromatiske specialmalte, som f.eks. alemalt, münchenermalt, karamelmalt og chokolademalt. Ale gærer endvidere ved højere temperaturer end undergærede øl, hvilket også er med til at give et særligt smagsbillede. Der kan anvendes særlige aromahumler til ale, og nogle aletyper tilsættes smagsstoffer som honning, ingefær og lime. Udover store variationer i smag, herunder også sødmegrad, varierer aletyperne også hvad angår farve og alkoholindhold. Alkoholstyrken kan ligge fra pilsnerstyrke til op omkring 10% vol.

 

Porter / Stout

Porter stammer fra England og er oprindeligt en overgæret, mørk, kraftigt smagende øl. Dansk porter brygges i dag normalt ved undergæring. Porteren brygges af meget mørkristet malt, der giver en mørk farve, og en fyldig karakter med smag af kaffe, lakrids eller chokolade. Stout er oprindelig en stærkere udgave af porteren, og mange danske portere er tættere på at være en stout end en porter! Stout kan være tilsat mørkristet umaltet byg, der giver en særlig farve og aroma. Porter/Stout er ofte kraftigt humlet og kan have en decideret brændt og røget smag. Alkoholindholdet er højt, oftest i intervallet 6-8% vol.

 

Årstidsøl

Udover de nævnte hovedtyper er der en lang række årstidsøl. Jule-, påske- eller andre sæsonøl. De varierer meget i farve, styrke og smag og kan være vanskelige at karakterisere under ét. Nogle sæsonøl brygges udfra mørkere ristede malttyper, f.eks. karamelmalt, og nogle tilsættes lakrids eller sukker for at give en særlig aroma. Sæsonøl kan også være relativt fyldige og søde øl. Tidligere var årstidsøl meget stærkt. I dag er alkoholindholdet i årstidsøl mere varierende fra pilsnerstyrke til stærke øl.

 

Specialøl

Special øl er de øl, der ikke kan indpasses i de tidligere kategorier. Det kan f.eks. være ekstraordinært stærke øl eller øl med den særlig tilsigtet speciel aroma, f.eks. frugtøl.

 

 

YournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

Velkommen til Dansken